İçerik yazarak para kazan
İçerik yazarak para kazan
Günümüzden 30 sene sonra kırmızı et üretiminin tüketimi karşılayamayacağı düşünülmektedir. Bunun çözümü için sentetik et adıyla da bilinen yapay et üretim çalışmaları başlatılmıştır. Hayvanlardan alınan kök hücrenin labaratuvar ortamında büyütülmesiyle elde edilen yapay etin tadı, sağlığa etkisi, fiyatı, dini açıdan durumu şimdiden tartışılır olmuştur. Yapay etle ilgili çalışmalar sürerken kırmızı et üretimine alternatif başka bir yöntemin de olabileceğini belirtmek gerekir. Tek bir tartışmanın içinde kalmaktansa alternatif çözümler düşünmek ve geliştirmek gerekir.
Dünya nüfusunun kırmızı et ihtiyacı en çok büyükbaş hayvanlardan olan sığır ve küçükbaş hayvanlardan olan koyunlardan elde ediliyor. Özellikle sığırların karbon salınımı yapmasının küresel ısınmayı hızlandırdığı tezine dayanarak yapay et çalışmaları başlamıştı. Bu çalışmalar sonuç vermiş ancak tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Yapay et konusunda tartışmalar yapılırken bu konuda başka ciddi çalışmaların olmaması bu tartışmayı aynı kavramların içine kilitlemiştir.
Konuya farklı bir açıdan bakılacak olursa sığırdan başka alternatiflerin olup olamayacağına bakmak gerekiyor. Bu konuda ilk akla gelen avcılık olabilir. İnsanlığın toplayıcı ve avcı toplum olduğu zamanlarda kültürleştirilmiş hayvan yoktu. İnsanlar avladığı hayvanlarla besleniyordu. Eti yenilebilen başka hayvanların olduğunu ama doğal yaşam alanlarının insanlar tarafından yok edildiğini biliyoruz. İnsanlar doğayı yok etmeyi bırakıp ve eski haline getirmek için çabalarsa acaba yine aynı yönteme dönebilirmiyiz?
Av hayvanlarının doğal ortamını bozmazsak daha hızlı çoğalabilirler. Ancak onları avlayan avcı hayvanlarda bu doğal ortamda iyi beslenebildikleri için hızla çoğalacaktır. Sonuçta av ve avcı olan hayvan toplulukları denge içerisinde olacaktır. Durum böyleyken insanların et talebini karşılamak doğal dengeyi tekrar bozacaktır. Doğal ortamda avcı hayvanların sayısını azaltmak ise doğal denge açısından oldukça risklidir. Çünkü doğal olarak işleyen döngüdeki herhangi bir unsur işlevsiz hale getirilirse döngüdeki başka unsurlarda normal olmayan durumlar ortaya çıkar.
Et ihtiyacımızı karşılayabilecek hayvanları doğal ortamlarında bırakmak daha fazla çeşit et ile beslenmemizi sağlayacaktı ancak doğal dengeye müdahale etmek hem olumsuz sonuçlar çıkaracak hem de uzun süreli olamayacaktır.
Karbon salınımı az olan hayvanların üretiminin arttırılması da alternatif düşünülebilir. Ancak karbon salınımı az olan hayvanın hacmide az olacaktır.
Büyükbaş hayvanların karbon salınımı yaparak küresel ısınmayı hızlandırdığına dair ciddi çalışmalar yapılmıştır. Buna göre, 1 kilo et için 300 kilo karbondioksit salınımı oluyor. Sadece karbon salınımı değil, başka olumsuz etkilerde var. 1 kilo et üretimi için 15 ton su harcanıyor. Bu hayvanların beslenmesi ve barınması için arazi gerekli ve 1 kilo et için düşen arazi 178 metrekare.
Et üretimi için büyükbaş hayvanlardan sığır yetiştirildiğini düşünün. Bu hayvan 1 sene sonra kesime hazır gelecek, bu süreçte ise masrafları olacak. 1 sene sonra kesilince 200 kilo et verdiğini sayalım. 200 kilo et için aradan geçen 1 sene boyunca bu hayvanın yaptığı karbon salınımını, su tüketimini, yem tüketimini düşünün. İşte o zaman 1 kilo et için verilen rakamların korkutucu olduğu görülüyor.
İnsanlığın artan kırmızı et ihtiyacını karşılayabilmek için çalışması yapılan yapay etin üretim çalışmaları hızla devam ediyor. Sentetik ve bitkisel üretim çeşitleri şuan için en popüler olanları. Bunlardan başka üretim çeşitleri de üzerinde çalışmalar yapılarak geliştirilmeye çalışılıyor.
Yapay et için hızla çalışmaların yapılması et üretiminde başka alternatiflerin olmadığını yada yetersiz kaldığını gösteriyor. Hayvanları kendi doğasında bırakmanın da çözüm olmadığı anlaşılıyor. Kırmızı et en önemli protein kaynaklarından olduğu için insanlık tarafından tüketilmesi gerektiğine göre yapay et ve benzeri çalışmalar olmak zorunda gibi gözüküyor.
Biri dört çekere asfaltan git biri toprak yoldan git biri uçarak git biri denizden git derse hepsinin doğru demesi mümkün olmaz. Sen sana uygun yoldan git uygun yolu Kur'an-Kerim tarif etmiş. Takılırsan Allah'ın verdiği aklını kullan. Yine takılırsan vicdanına sor. Yine de takılırsan takıldığın nokta ile ilgili alime danış ama kitabından asla vazgeçme.
ÖNERİLEN MAKALE
Editörlerimiz tarafından önerilen makaleleri aşağıda listeledik. Önerilen makaleler güncel konulardan, en çok okunan makalelerden ya da haberlerden seçilmektedir.
İçerik yazarak para kazan
İçerik yazarak para kazan